Élménypulzus

Élménypulzus

Összefoglaló a 16. Cinefest fesztiválról

2019. szeptember 25. - Konika

Véget ért idén is. Az év egyik legjobb hete, amikor Miskolcra költözik a filmszakma, és nagy adagokban nézhetjük a legfrissebb, legnevesebb alkotásokat, ráadásul mindezt ingyen. Még akkor is érdemes volt rászánnom a szabadságomból, ha tavaly több kiemelkedő alkotást mutattak be.

img_20190917_142231.jpg

Az idei miskolci Cinefest legfontosabb számai számomra:

8 nap mozizás, összesen 20 film, köztük 4 olyan, amikben reményeim szerint mások is felfedezik az értéket, és unatkozni sem fognak közben.

Íme az én sorrendem:

1. Saint Frances 9 pont (nem kapott díjat, pedig a közönségben nagyon bíztam)

2. Foglyok 9 pont (versenyen kívül vetítették)

3. Élősködők 8 pont (versenyen kívül vetítették, idei Cannes-i győztes)

4. Monos 7,5 pont (Cinefest fődíjas – vagyis a nyertes filmmel összességében elégedett vagyok)

 

A következő 7 db film 7 pontot kapott tőlem. Ezek alapvetően nem rossz alkotások, ugyanakkor mindegyiknél hiányzott valami plusz, hogy igazán maradandóvá váljon a szememben. Sorrendet persze az azonos pontozás ellenére is tudok felállítani közöttük:

5. Kontroll nélkül 7 pont (Cinefest közönségdíjasa)

6. Lüktetés 7 pont

7. Gully Boy 7 pont

8. Pavarotti 7 pont (dokumentumfilm)

9. Akik maradtak 7 pont (az idei magyar Oscar nevezett)

10. Teherán: a szerelem városa 7 pont (Cinefest ökumenikus zsűri díja)

11. Féltestvérek 7 pont

 

Az 5-6 pontos filmek már a bevállalósoknak valók: vagy bejön, vagy utálni fogod. Mindegyikben volt valami, amit tudtam értékelni, de összességében mégsem tartottam jó filmnek – elnézést, főleg A világítótorony rajongóktól, művészet ide vagy oda.

12. A világítótorony 6,5 pont (két szakmai díjat is elvitt a Cinefesten)

13. A lelőhely 6,5 pont

14. Szia A.I.! 6 pont (dokumentumfilm)

15. A mennyországnak kell lennie 5,5 pont

16. Diamantino 5,5 pont

17. Őfelsége titkosszolgálatában 5,5 pont (1969-es James Bond film, nagyon eljárt felette az idő)

18. Téli menedék 5 pont

 

Végül 5 pont alá az igazi kínzást okozó filmek kerültek:

19. A szuvenír 4 pont (a szakma szereteti, de szerintem kifejezetten káros az ilyen filmet éltetni)

20. Űrkutyák 3 pont (dokumentumfilm)

 

A Cinefest előtt írt ajánlómban az általam leginkább várt 10 film között a négy kedvencem ott volt, vagyis nem épült fel olyan rosszul az elvárásaim listája. (Összességében talán csak A mennyországnak kell lennie és a Diamantino jelentett csalódást azok közül.)

Tavaly egyébként 21 filmet láttam – tehát kb ugyanannyit, mint most, így nem vagyok csalódott mennyiségi szempontból. A tavalyi felhozatal viszont egyértelműen jobb volt a minőség alapján. És ezt nem csak én állítom, hanem akikkel beszélgettem a fesztivál alatt, mind azt mondták, hogy összességében tavaly sokkal több volt a kiemelkedő film. Ha rápillantok a tavalyi összefoglalómra, az is ezt támasztja alá: akkor 9 filmet értékeltem 7,5 valamint a feletti pontszámmal, idén ez mindössze 4 filmre igaz. Tavaly tehát 9 filmnél éreztem, hogy szeretném újra nézni (és most már be is számolhatok róla, hogy a 9-ből 5-öt láttam is újra az eltelt 1 év alatt), idén mindössze 4 van, amit szeretnék újra nézni.

A számokon túl:

A legnagyobb bánatom, hogy a 7 pontos filmek között is nagyon sok olyan volt, ami hihetetlenül untatott időnként. Úgy vélem, fel kellene pörgetnie magát némely filmes alkotónak. (Hahó! Még ha művészek vagytok, akkor is szeretnétek, ha nem csak a saját haverjaitok néznék meg a filmjeiteket. A világ gyorsul! Tessék komoly témákról lazábban, pörgősebben, izgalmasabban mesélni! Ha otthon lettem volna, kb a filmek felénél 5-10 percen belül elkapcsoltam volna! Nincs időnk eposzokra, lírai, hosszú jelenetekre! Nincs kifogás, haladni kell a korral!)

Pozitívum, hogy a két kedvencem, a Saint Frances és a Foglyok - amik egy másodpercig sem untattak egyébként - tényleg akartak mesélni valamit a valódi világról, a társadalomról – az egyik a jelenről, a másik a múltról. (De hogy lehetséges, hogy ehhez a kettőhöz még mindig nincs előzetes???)

Érdekesség: a záró gálán vetített 1969-es James Bond film: azon túl, hogy technikailag is nagyon idejét múlt volt, egyértelműen érezhető volt a forgatókönyvírásban bekövetkezett változás is. Arról nem beszélve, hogy a metoo mozgalmak hatására enyhén szóval felháborító, ahogyan a nők kezelve vannak ebben az 50 évvel ezelőtti filmben. 

Mindegyik filmet megtaláljátok a napi beszámolókban (kivéve az Élősködőket, arról még a napokban írok majd.)

2. nap3. nap, 4. nap, 5. nap, 6. nap, 7. nap, 8. nap

A hivatalos nyerteseket itt találjátok.

A bejegyzés trackback címe:

https://elmenypulzus.blog.hu/api/trackback/id/tr3315164202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása