Élménypulzus

Élménypulzus

Karlovy Vary - a cseh ékszerdoboz

Prágán túl is van látnivaló

2019. július 22. - Konika

Túl Prágán és a sörökön, érdemes olyan egyéb cseh célpontokat is útba ejteni, amelyek segítségével a kisebb városokat is meg lehet ismerni. Két éve például ezért jártunk Cesky Krumlovban (talán a leggyönyörűbb kisváros, nagyon ajánlott), idén pedig megnéztük a híres fürdővárost, Karlovy Varyt.

Ha az ember Karlovy Vary felől érdeklődik, akkor biztos, hogy a híres filmfesztiválon túl azzal az információval is szembe találja magát előbb-utóbb, hogy az utóbbi években az orosz milliárdosok kedvelt pihenőhelye lett: állítólag egyre több ingatlant vásárolnak fel az ékszerdoboznak is beillő, a monarchia stílusjegyeit magán viselő városban. A panziónk melletti villaépület is – legalábbis a szállásadónk elmondása alapján – egy orosz atom-tengeralattjáró kapitányáé. Ezen felül úton-útfélen orosz turistákat látni, no nem az egy napos városnézésre érkezőket, hanem akiken látszik, hogy heteket eltöltenek itt, és a város gyógyvizeiben kúráltatják magukat.

Na de nem miattuk érdemes egy egy napos kirándulás céljából beiktatni a várost. Hogy csak a legfontosabbat említsem: a gyönyörű látkép, a város festői fekvése az egyik elsődleges szempont. Tényleg szemet gyönyörködtető a környezet: a város legtöbb pontjáról, az északi oldal apró emelkedőiről, vagy csak a Tepla folyó két partján sétálgatva, minduntalan képeslapra kívánkozó témákat találunk.

dsc_0764_2.JPG

dsc_0789_2.JPG

A gyönyörködés közben hamar felfigyelünk arra, hogy a turisták a híres gyógyvizet kóstolgatják. Az itt feltörő forrásokban tehát nem csak fürdenek az emberek, hanem belsőleg is alkalmazzák: ez csak azért tűnik először furcsának, mert nem kellemesen hűs forrásvizekről beszélünk, hanem a mélyből feltörő, leginkább 50-70 fok közötti forró vízről, amelynek ráadásul az íze is förtelmes. Nem nehéz tehát betartani azt az intelmet, hogy ne igyunk belőle sokat, mert nem feltétlenül tesz jót, ha nem orvosi rendelvényre tesszük. A kóstoláshoz azonban ajánlom a kis trafikokban, szuveníreket árusító helyeken a csőrös mini bögréket/kulacsokat. A többség borzasztóan giccses darab, de egy kis odafigyeléssel lehet találni például egyszínű fehéret, amire sem a város neve, sem valami festett motívum nem került még fel – szerencsére. (elnézést, nem bírom a giccses dolgokat.)

dsc_0810_2.JPG

A város arról is híres, pont a fentebb említett orosz vendégek miatt, hogy nem jellemzi az olcsóság, nem könnyű például finomat, jó áron enni. Nekünk sikerült viszonylag elfogadható éttermet találnunk – illetve a szállásadónk ajánlatára kerestük meg a helyet (Velkopopovicka pivnice Orion): a cseh konyháról nem vagyunk különösebben jó véleménnyel, de itt, ezen a helyen sikerült nagyon is ízletesen elkészített sertéskarajt, valamint krumplis-palacsintás pörköltet ennünk. Két sörrel együtt egy budapesti átlagos vacsora árát, kb 7000 forintot hagytunk ott.

A híres kollonádokról azt kell tudni, hogy ilyen oszlopcsarnokokkal fedték be a fontosabb ivóvíz forrás(gyógyvíz) kutakat, hogy ezzel könnyítsék meg a turisták vízhez jutását a rosszabb, esősebb napokon is.

A sétálóutca végén a híres Pupp hotelnél lyukadunk ki, ahol a Casino Royal című James Bond filmet forgatták. A szállótól jobbra egy felvonó visz a közeli hegy tetejére, a Diana kilátó ponthoz. Szép a kilátás, bár nem érzem kihagyhatatlannak, a panoráma nekem jobban tetszett pont a szemközti oldalról, innen a hegyről a szép épületeket pont takarásban voltak.

dsc_0850_2.JPG

dsc_0861_2.JPG

Fürödni általában a nagyobb szállodákban lehetséges, illetve van egy közfürdőjük is, de mi ezeket kihagytuk, szívesebben sétáltunk, és ittuk a helyi cseh söröket. Akit érdekel, a Becherovka múzeumot is megnézheti, mivel ebben a városban gyártják a csehek híres röviditalát. Sok fiatal volt a városban, így szinte biztos, hogy esti szórakozásra is van lehetőség, de mi megelégedtünk a hely bebarangolásával, és hogy gyönyörködhettünk a látványban.

Másnap innen Plzen mentünk, mert hát a Pilsner Urqell mégis csak a világ egyik legjobb söre, mi szeretjük a sört, és még sosem jártunk abban a szentélyben. Igyekszem még arról is beszámolni a közeljövőben.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elmenypulzus.blog.hu/api/trackback/id/tr5314974084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ma Baker 2019.07.23. 15:24:09

Amúgy eredeti nevén Károlyváros. Nem véletlenül szép...

Gery87 2019.07.23. 22:15:23

@Ma Baker:

Károlyváros (Karlstadt)Horvátországban van...
Ennek a régi neve is német: Karlsbad.
süti beállítások módosítása