Élménypulzus

Élménypulzus

Us - filmélmény

Rólunk vagy a US-ről mesél Jordan Peele?

2019. március 30. - Konika

Jordan Peele 2017-es filmje, a Tűnj el, olyan hatással volt rám, hogy bizony akkoriban az év legjobb 10 filmje válogatásomba is simán bekerült. Nem is elsősorban azért, mert maga a film olyan fantasztikus, vagy hibátlan lett volna, hanem azért, mert egyedi volt, és még mondanivalóval is rendelkezett.

Ezzel pedig azon rendezők közé is bekerült nálam (pl Tarantino, Nolan), akiknek a munkáit mindig nagy érdeklődéssel várom, és mindig bízom abban, hogy az új filmjük is legalább olyan jó lesz, mint az előző.

Nos a Mi című pszicho-horrorját is nagyon vártam, az előzetesét is jó párszor megnéztem. Végül talán egy hajszálnyival kevésbé tetszett mint a Tűnj el, ugyanakkor egyértelműen nagy hatással volt rám, azzal álmodtam, sőt még másnap is a történeten törtem a fejem.

Nagyon nehéz a storyról mesélni, mivel a meglepetésekben van a film legnagyobb ereje, így csak annyit mondanék el, hogy adott egy kislány, aki 1986 nyarán a tengerparton elcsatangol a szülei mellől, és besétál egy vidámpark kísértetházába (vagy valami olyasmibe), ahol aztán egy tükörfalakkal borított útvesztőben eltéved és halálra rémül. Ezután kb. 30 évvel később járunk, amikor a kislány már maga is családanya két gyerekkel, éppen családi nyaralásra érkeznek. Éjjel pedig egy ugyanolyan család jelenik meg a házuk előtt, mint ők maguk.

Innentől többször vág vissza a film a kislányhoz, és ahogy haladunk előre az időben egyre világosabb lesz, hogy mi is történt sok-sok évvel ezelőtt, ám a teljes valóságra csak a film legutolsó perceiben döbbenünk majd rá.

Nem vagyok horror rajongó, és talán ez a film nem is igazán tipikus horror, mivel imádtam. Rémisztget, ijesztget, de nem azon a nagyon ideglelős szinten, inkább a szívdobogásod ébreszt rá, hogy egyfolytában izgulsz. Valamiféle belülről fakadó feszültséget gerjeszt a film ügyesen. Nagyon nagy dicséret a színészeknek, a vágónak, és persze a forgatókönyvíró-rendezőnek.

Ráadásul nagyon érzékeny vagyok a filmzenékre, hogy egy rendező mennyire érzi a zene és a történet összhangját, jól tud-e választani a már kész dalok közül, vagy hogy a zeneszerzővel mennyire tud együttműködni. Jordan Peele-t istenítő írásom – legalábbis kezd ez az egész annak tűnni – arra is ki kell hogy térjen, hogy mennyire fantasztikus volt a zene: az I've got 5 on it című dalnak horrorisztikussá való keverése, átköltése, valamint az, ahogy erre rávágták a történéseket egy táncjelenettel együtt a film vége felé, az valami igazán katartikus volt. Legalábbis számomra.

Szóval miközben azt érzem, hogy a rendező egyértelműen fejlődött a Tűnj el óta (akár a zenehasználat, akár a történetvezetés, a forgatókönyv feszültséggel való megtöltése tekintetében), közben mégis, valamiért nehéz kijelenteni, hogy ez a film jobb is lett. Vagy mégis? Mire az írás végére érek, kezd megváltozni a véleményem. Nagyon más film, de mindkettő nagyon erős. 

A Mi képes megdöbbenteni, és a végén is csavarni még a történeten, fantasztikusan van összevágva, a színészek zseniálisak. Egy-két jelenetnél azt éreztem, hogy ici-picit gagyiba mentünk át, és valójában a végkifejlet is rengeteg kérdést hagyott nyitva, amiken én még elmerengtem volna - talán ezért van némi hiányérzetem.

Még egyszer hangsúlyozom: ha meg szeretnéd nézni a filmet, lehetőleg ne olvass róla semmit – talán még ezt az írást sem kellett volna, és az előzetest sem feltétlenül ajánlom. Ugyanis hagynod kell, hogy a meglepetések odaszegezzenek a székbe, és hagynod kell, hogy az események magukkal ragadjanak. Utána már nézegethetsz akár teória videókat is, ahol a film végét elemezgetik a máris nagy számban létező Mi-rajongók. Összeesküvéselmélet-hívők előnyben.

Másnak is volt már rémálma ollóval?

Pontszám: 8

A bejegyzés trackback címe:

https://elmenypulzus.blog.hu/api/trackback/id/tr4514714351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása