Élménypulzus

Élménypulzus

Végállomás: esküvő

2018. október 01. - Konika

 

Winona Ryder és Keanu Reeves.

Kinek mi jut eszébe e két név hallatán? Lássuk a gyors asszociációkat: 

Winona

  • Stranger Things
  • bolti lopás
  • Sellők
  • nagy barna szemek

Keanu

  • Mátrix
  • John Wick
  • Ted és Bill haláli túrája
  • kicsi barna szemek

Csak nagyon sokára jutna eszembe az is, hogy egyébként ők közösen is szerepeltek több filmben, például Coppola Drakula mozijában… Mikor is??? 1992???

Anyám. Öreg vagyok. Láttam azt a filmet (igaz, nem 92-ben, jóval később, de akkor is!) Ki látta még?

Hogy miért foglalkoztatott a Végállomás: esküvő című film kapcsán engem is elsősorban a két főszereplő?

Nyilván azért, mert mindenhol velük próbálják meg eladni a filmet. Ez egyébként érthető, mert meg nem néznék egy olyan alkotást, amiben végig csak két ember beszél folyamatosan (rajtuk kívül sokan vannak még a színen, hiszen egy esküvőn járunk, de a többiek mindig csak a háttérben jelennek meg, arcok sem nagyon társulnak hozzájuk). Ha két ismeretlen színész tenné ugyanezt, jóval esélytelenebb lenne, hogy bárki is kíváncsi legyen rájuk. Így azért bátrabban vághatunk bele a filmbe.

Két főhősük ugyanarra az esküvőre hivatalos (vidéki, egész hétvégés buli), ám ők tipikusan azok, akiket csak illendőségből hívtak meg, valójában a násznép annak örült volna, ha el sem fogadják a meghívást. Elég mogorva, maguknak való személyiségek, megvannak a saját sérelmeik, egyszóval reménytelen esetnek tűnnek. Ám egymás mellett utaznak a repülőn, egymás melletti szobákat kapnak a szállodában, egymás mellé ültetik őket az asztalnál. Mit tehetnének?

Beszélgetnek.

Beszélgetnek.

Beszélgetnek.

Van-e remény akkor mégis számukra? Hogy érdemes-e megnézni a filmet, mi sül ki ebből? Szórakoztató-e a film?

Bármilyen meglepő, a válasz mindenre az, hogy igen.

A párbeszédek kifejezetten jól vannak megírva, ami felüdülés a mostanában oly sokszor hallott bugyuta filmes beszélgetésekhez képet. Itt van szócsata, replikázás, poénok. (Jó, jó, nem állítom, hogy minden poén a helyén van, de egyébként a többségét lehet élvezni).

Történik-e azért a beszélgetésen túl is valami? Látunk legalább egy kis jellemfejlődést? Igen és igen. Még ha a történések kiszámíthatóak is, és nagy meglepetések, fordulatok nincsenek, még ha a jellemfejlődés csak kettejük között érzékelhető is (mások szemében valószínűleg mit sem változtak), azért mégis csak kellemes csalódással állhatunk fel a moziszékből.

Ajánlani óvatosan ajánlom: csak ha vevő vagy arra, hogy párbeszédeken és nem akciókon alapszik egy film, és Winona vagy Keanu rajongó vagy.

Pontszám: 7

Utóhatás: talán megnézem valamelyik régi filmjüket...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elmenypulzus.blog.hu/api/trackback/id/tr6514239697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása