Élménypulzus

Élménypulzus

A nagy barátságok kezdete

Kamaszregény, nem csak kamaszoknak

2019. február 09. - Konika

Wolfgang Herrndorf, német író Csikk című regényét sokan az ifjúsági irodalom közé sorolják, azonban ez ne vegye el senki kedvét: a 14 éves Maik Klingenberg, és orosz származású osztálytársa, Andrej Csicsacsov (vagyis Csikk) nyári szünetben zajló kalandja nem csak a fiataloknak szól.

Még a későbbi korosztályok emlékezetében is élénken élhet, milyen volt kamaszként a nyarakat eltölteni, milyen volt a suliban kiközösítve lenni, milyen balhékkal szembesültünk otthon a szülőkkel. De hogy olyan kalandba is belevágtunk volna mint ebben a könyvben Maik és Csikk, az már bizony biztos nem mondható el mindenkiről.

Csikk egy nap a nyári szünetben elköt egy rozzant Ladát, amivel Maikkal együtt nekivágnak a világnak, és nem máshova, mint Havasalföldre terveznek eljutni. Az utazásról persze a felnőttek mit sem sejtenek, és nem lehet zökkenőmentes jogsi nélkül, lopott autóval tizenéveseknek akár csak Berlin környékén autókázni egyet. Főleg gps és mobil nélkül, nehogy bárki megtalálja őket.

A hangulat a könyv elején nyomott, szomorú: belelátunk Maik családi életébe, kapcsolatába alkoholista anyjával, és a félrelépő apjával, látjuk a reménytelen szerelmét osztálytársába, Tatjanába, a könyv végül mégsem lesz negatív vagy nyomasztó: pont azt mutatja meg, hogy milyen erős köteléket épít ebben a korban a barátság, hogy mit jelent kiállni a másik mellett, mit is jelent ebben a korban a szerelem, és hogy a negatívan lefestett világ talán mégsem annyira borzasztó, mint ahogy a szüleink leírják. Mindezekkel együtt elbeszélőnk, Maik végig humoros, beszólásai, megjegyzései folyamatosan mosolyt csalnak az olvasó arcára.

img_20190209_101810.jpg

A könyv nyelvezete nagyon egyszerű, könnyed, gyorsan olvastatja magát, akár strandregény is lehetne, bár mindenképpen több annál: van mondanivalója, elgondolkodtat, nosztalgiát is okozhat.

A könyv írója, kora egyik legtehetségesebb német írója volt, aki gyógyíthatatlan agydaganatban szenvedett, és végül önkezével vetett véget életének 2013-ban. Az új Zabhegyezőnek nevezett regény így szomorú felhanggal is bír, és kifejezetten sajnáljuk, hogy nem sok regény születhetett meg az író tollából.

 

Pontszám: 8

Jó szívvel, bárkinek olvasásra ajánlott

A bejegyzés trackback címe:

https://elmenypulzus.blog.hu/api/trackback/id/tr2014612286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása