Élménypulzus

Élménypulzus

5 érv Prága mellett

Miért az egyik kedvencem a cseh főváros?

2019. június 16. - Konika

Ha meg kellene nevezni a kedvenc európai városomat, nagyon nagy bajban lennék, mert több olyan hely is van, ahol nagyon jól éreztem magam és bármikor szívesen visszamennék. Az egyik biztos befutó azonban Prága lenne, a top 3-ban a helye. Miért? Nyilván mindenkinek más élményei vannak, másra fókuszál saját jelleme szerint, de azért szerintem elég egyértelműen van néhány vitathatatlan pozitívuma a városnak. Ezeket veszem most sorra.

Egy igazi ékszerdoboz

Ha időhiányban vagyunk, és csak a belvárost járjuk be, akkor is egyértelmű, hogy Prága gyönyörű városképpel rendelkezik. Elég a Károly a hídon átsétálni és ránézni a várra vagy a folyóra, a part menti házakra, hogy ezt ne tudjuk kétségbe vonni. Aki pedig nem először jár itt, vagy egyébként sem egy nap alatt nézi meg a kötelező látnivalókat, azt is alá tudja támasztani, hogy a város a külső kerületekben is szép, tiszta, rendezett, mindenhol gyönyörű házak sorakoznak, és nagy általánosságban ezeket a távolabb eső régi épületeket is karbantartják, felújítják.

img-1dbd59f91378719306c399474e324f8d-v.jpg

A sörök városa

Lehet, hogy ez sokakat, például a bor rajongó lányokat nem hatja meg, de azt hiszem, hogy a magyarok között azért még mindig sok a sörbarát, férfiak, nők vegyesen, akik mind tudják, hogy a sör semmivel sem alávalóbb ital a bornál, és hogy a csehek világszínvonalon gyártják ezen nedűt. Ha valaki múzeumba vágyik Prágában, akkor biztos, hogy valamelyik közeli sörgyárat látogatja majd meg. Ki ne akarna frissen csapolt Krusovicet vagy Pilsnert, esetleg Kozelt inni a tavaszi napsütésben? Ráadásul még a belvárosban is, menőnek számító helyen, maximum 600 Ft körüli árért csapolnak… De az igazi eldugott, helyi kis sörözőkben akár 300-400 forintnak megfelelő összegért is ihatjuk a sört, csalódni sehol nem fogunk a minőségben.

img_20190527_133357.jpg

Árak

Nem csak a sörökre jellemző egyébként, hogy még nekünk, magyaroknak is megéri ár-érték arányban a cseh fővárost meglátogatni. Nagyon jó árakon találhatunk szállást, éttermeket, nem kell azzal spórolnunk, hogy zacskós levesekkel és konzervekkel pakoljuk tele a bőröndöt, hiszen az éttermi árak is megegyeznek, de inkább alatta vannak a budapesti áraknak. A belvárosban egy főételért talán 3000-4000 forint körül is elkérhetnek, de ha csak néhány utcával arrébb sétálunk, akkor már ehetjük a gulyást knédlivel akár 1500-2000 forintnak megfelelő áron is.

Összességében azt tapasztaltuk idén, hogy drágult Prága (pl. 2 évvel ezelőtt talán csak egyetlen egy hely volt, ahol 50 koronáért mérték a sört, idén már több helyen is találkoztunk ezzel, és az éttermi árak is átlagban emelkedtek valamennyit), még mindig elmondhatjuk, hogy itt otthon érezhetjük magunkat abból a szempontból, hogy nem kell folyamatosan a pénztárcánkat csekkolnunk, mire lesz még elég a váltott pénzünk.

Távolság

Prága Magyarországról nem távolság. Választhatjuk a repülőt vagy a buszt, ugyanakkor véleményem szerint 6 órát bárki el tud vezetni Budapesttől Prágáig (akik nem állnak meg pihenni, felfrissülni, ennél gyorsabban is odaérhetnek), és a kocsival való utazás előnyeit könnyen kihasználhatjuk: a Prága környéki látnivalókat is könnyedén megnézhetjük, akkor indulunk, amikor kedvünk tartja, és a csomagtartóban annyi sört hozunk haza, amennyit nem szégyellünk.

Vízibiciklizni a Moldván

Eddig akármikor Prágában jártunk, ez a program nem maradt ki: igaz, hogy télen még nem voltunk sosem, számomra Prága a tavaszt jelenti (áthallásoktól mentesen is), amikor már süt a nap, egy szál pólóban lehet mászkálni, és a sörözők kerthelyiségei is nyitva vannak. A folyó közepéről nézni Prága gyönyörű látképét, ringatózni, és elveszni a naplementében. Számomra Prágában ez az igazi kikapcsolódás, az élmény megkoronázása.

dsc_0052.JPG

Az általános ajánlón túl hamarosan jelentkezem konkrétumokkal is, hogy a pár napos utazásunk során, most mely sörözőket látogattuk meg, teljesen szubjektív alapon nekünk melyik volt a kedvencünk, és miért. Ne feledjétek: Prágában a látnivalókat is úgy kell sorra nézni, hogy két látványosság közé beillesztetek egy hangulatos kiskocsmát, ahol kicsit felfrissülhettek.

Ha kihagytam valami nagyon fontos érvet (például a pácolt camambert sajtot!!!), jelezzétek! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://elmenypulzus.blog.hu/api/trackback/id/tr3214896826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rnz 2019.06.17. 10:14:26

Néhány apró megjegyzés:
Az igaz, hogy mindenhol egészen szép és karbantartott a környezet, de számtalan helyen, még parkokban is találkoztunk térdig, néhol derékig(!) érő gazzal.
Ami viszont azonnal szembeötlő volt, az a jóval kisebb járműforgalom (nem csak a belvárosban!), ami sokkal kellemesebb érzetet ad.
Szintén érdemes megemlíteni a tömegközlekedést, ami nagyon jól használható és árban is egészen barátságos. Kellemes meglepetés volt, hogy még a siklóra is érvényes ugyanaz a napijegy, amivel villamosoztunk és metróztunk.
Amint kicsit nagyobbak lesznek a gyerekek, egész biztosan meglátogatom velük is, valóban kellemes hely sok látnivalóval.

WLaci 2019.06.17. 10:25:22

Csodás hely! Viszont már egy évtizede felfedezték a nyugati turisták, és mára a belvárosban gyakorlatilag nem lehet mozdulni tőlük, olyan, mint Velence vagy Barcelona, sörözni is jobb már a külvárosban. De: remek helyek vannak a cseh vidéken, és nem csak a szintén túlturistásodott Cesky Krumlov, de mondjuk Brno, Olomouc, egy csomó dél-morva kisváros, amik közel is vannak ide... Érdemes megnézni őket, középkori belvárosok, kastélyok, jó sörök, kulturált környezet, nekünk a kedvencünk.

UtazóTódi · utazotodi.blog.hu 2019.06.17. 19:04:14

Én kb. kétévente egyszer átugrok Londonból, kizárólag a knédli étvágyam kielégítésére. Mivel már voltam párszor, a várost nem is nagyon nézegetem. :) Ugyanez vonatkozik Barcelonára és a tapas evésre.

AnarchoAteista 2019.06.17. 20:01:46

A sör nem olcsó a belvárosban, hat kiló alatt nem találtunk. Bernard, Staropramen, Krusovice. Sajnos őket is elkapta a kézműves expressz, de a szállásra szépen be lehet vásárolni a Tesco-ban a fent említettekből Soproni árban. A belváros szép, kiváltképp azért mert volt eszük a szoci tömböket eleve a külvárosba pöttyinteni. A legendás "kétezerből bezabálsz csülökből"-mondatot inkább eresszük el a fülünk mellett. A belváros határmezsgyéjén azonban már vannak a helyiek által is kedvelt éttermek, elfogadható árral-minőséggel. Apróbb sörkorcsolyákat mindenhol kapni, a hermelín nevű az egyenesen imádnivaló.

Érdemes a belvárosi látnivalókat mondjuk kedd-szerda-csütörtök reggel megnézni, olyankor nem tűnik juhakolnak a Károly-híd sem. Amúgy minden fullon, visszatetsző túrista áradattal, kínai-vietnámi éjjel-nappalikkal, feka "free titties"-t óbégatókkal, és lehúzásgyanús lokálokkal.

Maga a látvány viszont a a legközelebbi idegenforgalmi desztninációvá teszi, rengeteg tornyával. Lehet köpködni, de AirBnB-szállásokkal jól ellátott város, viszonylag nyomott árakon, angolul tudó rezidenssekkel. Mint minden káojrópai várossal, azért vele is csínján, lehet lehúzásszagot szimmantani bőven.

Egy percig nem bántam meg azt a pár napot, amit ott tölthettem a sör-becher párossal :)
süti beállítások módosítása